Dijous, 29 de Juny de 2017
Vila-rodona Vila-rodona
Alt Camp
Xarxa municipal
 
 
COLUMBARI ROMÀ
"Apadrinem el columbari" Escola Bernardí Tolrà
FESTIVAL TARRACO VIVA 2016
 
ALBEREDA I RIU
Projecte de recuperació de l'entorn del Riu Gaià
 
POU DE LA NEU
 
COOPERATIVA AGRÍCOLA
 
MUSEU DE LA VILA
 
EL CASTELL
 
ANTIC CONVENT DELS DOLORS
 
INFORMACIÓ GENERAL
On menjar
Cases de Turisme Rural
Visites guiades
Postals del poble
 

 
  
COLUMBARI ROMÀ

:: "Apadrinem el columbari" Escola Bernardí Tolrà
:: FESTIVAL TARRACO VIVA 2016


La construcció del Columbari està relacionada amb un ritu religió funerari, la incineració, que fou vigent en el món romà fins al primer terç del segle II d.C. Les despulles del difunt, col·locades damunt una pira de llenya, eren cremades,i les cendres que s’obtenien, guardades en unes urnes de fang. Al voltant del segle V a.C., les urnes cineràries es van dipositar en uns edificis de planta circular o rectangular que disposaven de nínxols o fornícules adossades a les parets. Aquests llocs sagrats, com que s’assemblen als colomers, es deien columbaria, mot d’on ve la denomicació actual.
 

El Columbari presenta en la part inferior l’estilobat, fet amb una pedra de la zona i decorat amb arcuacions de set maons cada una, que descansen damunt d’unes columnes rudimentàries. És per aquesta característica que el Columbari és únic en el món.
 

Damunt l’estilobat s’aixeca el cos de l’edifici, que consta d’un repeu i una paret de carreu petit, dividida en trams per columnes toscanes adossades al mateix edifici. Cada columna té el seu capitell.
 

Per sobre dels capitells i separada per una filada de carreus hi ha una cornisa que devia servir de suport a la teulada. La teulada descansava sobre la volta de canó de la cel·la, era a dues aigües i devia ser d’imbrex i tègula.
 

El sistema de construcció visible a l’exterior és l’anomenat soga i tió, que utilitza carreus petits importants de les pedreres del Tarragonés. De la part de dins la paret està feta de pedra de les Planes. Per unir aquests dos elements s’ha fet servir morter i pedruscall.
 

L’interior del Columbari estava dividit en dues parts per mitjà d’una paret central que separava el pòrtic (pronaos) de la cel·la (naos). Ignorem com devia ser el pòrtic. La cel·la, que era el lloc sagrat, és quadrada i té un absis semicircular al fons acabat en arc de mig punt, destinat a acollir la deïtat a la qual estava dedicat el Columbari.


 
Serveis
Contacta
Cerca al web
Llibre de visites
 

Servei ofert per OASI