Cooperativa Agrícola

print pdf

cooperativa.1

 

La Cooperativa va néixer amb el moviment cooperativista de la Mancomunitat de Catalunya l’any 1919. Aquest moviment permetia que la producció i elaboració de vi que feia cada pagès a casa seva es pogués elaborar conjuntament, així estalviar temps i diners. La funció de la Cooperativa és l’elaboració i posterior venda dels productes dels socis. Aquest celler també té la secció d’olives tot i que l’oli es fa a Llorenç del Penedès, i la secció de fruita seca on es recull el producte i es porta a Reus.  

L’edifici és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell (amic de Gaudí) i és d’estil modernista. Les seves característiques són:

-      Si ens fixem en la façana podem observar el contrast d’arrebossat de les parets i les columnes d’obra vista.

-      Un altre element típic del modernisme és la utilització del vidre (rodones blaves al costat de la finestra) com a element decoratiu.

-      També s’utilitza ceràmica (escut de la Cooperativa i any de construcció).

-      Utilització de ferro forjat (llum de damunt de la porta en forma de cep).

-      La cornisa central està molt treballada i es va diluint a mesura que va cap a les dues ales laterals. Aquesta façana està orientada al Llevant.

-      Les obertures al sòcol de la façana permeten una millor ventilació, antigament es feien per ventilar els gasos.

La Cooperativa de Vila-rodona és la segona més important de tot Catalunya i 1ª de Tarragona.

A l’interior podem observar com s’ha remodelat intentant conservar al màxim l’estructura, els cavalls són els originals i els pilars i finestres també. L’any 1983 es va canviar la maquinària, els dipòsits es van haver d’entrar a peces i un cop dins soldar-les per fer les tines. Tot el que podem observar al nostre voltant és d’acer inoxidable.